top of page

"За автопортрета с Надежда Павлова"

December 5, Thursday, 20:00h BG Time

 

Live 7 TV ще излъчи на живо първото събитие от месечната рубрика водена от Надежда Павлова - "Надежда за фотография". 

Този четвъртък Надя ще ни преведе през историята на автопортретите в изкуството като цяло и конкретно във фотографията. 

Ето и няколко думи от нея за предстоящото събитие:

"Знаете ли, че първият автор позволил си да изсече своя подпис върху скулптурата, която е създал, е бил изпратен в затвора?

Създаването на автопотрети е забележителен жанр в историята на изкуството и в частност на фотографията от откриването и до наши дни.

От създаването на първия авторпотрет в дълбока древност до днес авторите изследват визуалното, социалното и психологическо поле на индивидуалността си.

Независимо дали е създаден, защото авторът е бил най-достъпният или най-евтин модел, да бъде изпробвана нова техника или подписана дадена творба, за да се увековечи създателя и, или в резултат на дълъг процес на себеизучаване, катарзис и освобождаване на емоция, автопортретът трябва да се разглежда като стремеж на твореца да изучи своята собствена личност физически и емоционално.

В лекцията си ще потърся паралели на фотографските автопортрети с тези от изобразителното изкуство. Промените и развитието на този жанр през годините. Ще покажа разнообразни подходи на различни автори към темата на авторпотрета. На поколения творци към възпроизвеждането на собствения им образ, както и индивидуалните интерпретации на някои автори през отделни периоди на тяхното творчество. 

 

Ще започнем с образци от изобразителното изкуство на Сандро Ботичели, Рембранд, Албрехт Дюрер, Гюстав Курбе и Пикасо, ще се срещнем с първия известен фотографски авторпотрет от 1839 г., ще преминем през класическите автопортрети на Надар, Едуард Стайкън, Имоджен Кънингам и ще стигнем до творбите на съвременни визуални артисти представящи ново и смело разбиране за идентичността и изображението като Робърт Мейпълторп, Анди Уорхол и др.. Няма да забравим и ежедневните автопортрети, създавани и споделяни в социалните мрежи, чиито автори сме ние."

 

Можете да гледате лекцията на живо по Live 7 TV или да присъствате на място в ZOOMBOX CENTER (вход - 5 лв. адрес: Студенстки град, Ул. Франсоа Митеран Nº2 (зад Фантастико), 1700 София, България)

bottom of page